OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Sudjelovanje predstavnika Ministarstva na događanju FI Campus 2024


Sudjelovanje predstavnika Ministarstva na događanju FI Campus 2024

U Bruxellesu se 25., 26. i 27. lipnja 2024., pod sloganom „Carrying the torch for financial instruments“, održao FI Campus, vodeći događaj za sve dionike povezane s uspostavom i provedbom financijskih instrumenata kroz podijeljeno upravljanje fondovima kohezijske politike EU.

Događanje su zajednički organizirali Europska komisija (EK) i Europska investicijska banka (EIB), a ključne teme koje su prožimale raspravu na različitim panelima tijekom trajanja događanja bile su budućnost kohezijske politike i uloga financijskih instrumenata u idućem financijskom razdoblju.

Na panelu koji se održao u četvrtak, 27. lipnja, pod nazivom Taking stock of ESF+ financial instruments implementation, including Member States’ good practices, sudjelovao je i predstavnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iz Upravljačkog tijela za ESF+, uz kolegice iz Malte, Bugarske i Češke te predstavnice Europske komisije (DG EMPL).

Predstavnik Upravljačkog tijela za ESF+ prezentirao je model investicijskog mikro zajma s mogućnošću kombinacije financijskog instrumenta i bespovratnih sredstava u jednoj operaciji, gdje je Hrvatska jedna od država članica koja je iskoristila tu mogućnost kada je riječ o ESF+ financijskim instrumentima. Ujedno je pojasnio cjelokupan kontekst i proces razvoja modela te naglasio kako se istim prvi puta uspostavlja financijski instrument kroz Europski socijalni fond u Republici Hrvatskoj.

Na kraju panela se dodatno povela rasprava na koji način učiniti financijske instrumente u ESF+-u privlačnijima i boljima u idućem programskom razdoblju te je zaključeno kako su ključne komunikacija i suradnja među svim relevantnim dionicima, ali i pojednostavljivanje samog procesa dodjele instrumenata te fleksibilnost instrumenata sukladno ciljanim skupinama i situaciji na tržištu.

sudionici događanja FI campus 2024