OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Predstavnici Europske komisije, Upravljačkog i posredničkih tijela u provedbi Europskog socijalnog fonda posjetili vrijedne projekte Tehničke škole Čakovec


Predstavnici Europske komisije, Upravljačkog i posredničkih tijela u provedbi Europskog socijalnog fonda posjetili vrijedne projekte Tehničke škole Čakovec

U srijedu, 29. studenoga 2023. godine, nakon održane sjednice Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., predstavnici Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Europske komisije te predstavnici nadležnih nacionalnih institucija za provedbu spomenutog programa (MROSP, MZO, ASOO), imali su priliku posjetiti dva projekta primjera dobre prakse i uvjeriti se u opravdanost kontinuiranog ulaganja u obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj.

Posjet je održan u Tehničkoj školi Čakovec, gdje su se unazad dvije godine provodili projekti „Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji u školskoj godini 2022./2023.“ te „Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – Tehnička škola Čakovec“.

Tehnička škola Čakovec je 2020. godine imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u strojarstvu, čime je započelo ulaganje vrijedno 7,3 milijuna eura, od čega 3,5 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda, kako bi se RCK razvio u mjesto izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u strojarstvu te uvećala stopa kvalificirane radne snage u regiji. U projektu „Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – Tehnička škola Čakovec“, kojeg je predstavio ravnatelj škole, g. Dražen Blažeka, sudjelovalo je više od 150 odgojno-obrazovnih djelatnika, 700 učenika, 20 odraslih polaznika te nabavljena oprema vrijedna više od milijun eura. Tijekom posjeta prof. Perica Hajdarović demonstrirao je rad na nabavljenim strojevima, kao i prof. Veljka Žugec rad na simulatorima zavarivanja.

Goste je dočekala i predstavnica Međimurske županije, gđa Nives Kolarić Strah, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Međimurska županija korisnik je projekta „Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji“, koji se provodi od 2015. godine u ukupno 18 osnovnih i 5 srednjih škola, a među kojima je i Tehnička škola Čakovec. Osigurana sredstva su do sada omogućila zapošljavanje 57 asistenata i komunikacijskih posrednika koji pružaju pomoć u nastavi i podršku za 62 studenta u svladavanju nastavnog plana i programa. Projekt će se nastaviti provoditi i tijekom sljedećeg programskog razdoblja Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. i na taj način osigurati održivost podrške učenicima s teškoćama u razvoju. Iskustvo pomoćnice u nastavi predstavila je gđa Lana Granatir.