OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Ministar Marin Piletić dodijelio je 18 ugovora vrijednih više od 16,8 milijuna eura iz Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”


Ministar Marin Piletić dodijelio je 18 ugovora vrijednih više od 16,8 milijuna eura iz Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”

Ministar Marin Piletić u Slavonskom Brodu dodijelio je 16 ugovora vrijednih više od 15 milijuna eura za projekte koji će se provoditi u sklopu Programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

“Program “Zaželi” je patent hrvatske Vlade s ciljem prevencije institucionalizacije i podizanja društvene odgovornosti i solidarnosti na najveći  stupanj. S obzirom na velik broj starijih sugrađana, posebice onih koji žive u  samačkim domaćinstvima, kroz program Zaželi, sredstva EU i državnog proračuna, u tri faze do sada osigurana je pomoć u kućama, a kroz ovaj četvrti poziv omogućeno je zapošljavanje i provođenje usluge pomoći u kući  na sljedeće tri godine”, rekao je Piletić.

Za to je, kaže, trebao puno veći iznos u državnom proračunu. “Ali to smo predvidjeli kroz Europski socijalni fond do 2027., a reagirala je Vlada te je Europska komisija osigurala razliku od gotovo 400 milijuna eura. To znači da svih 600 prijavitelja iz cijele Hrvatske, ukoliko su prošli administrativnu provjeru, mogu računati na ova sredstva”, naglasio je ministar Piletić.

Upravo tim prijaviteljima, danas je u Slavonskom Brodu uručeno 16 ugovora putem kojih je omogućeno zapošljavanje 350 ljudi, a novost je što sada starijim i nemoćnim osobama u kućanstvu mogu pomagati ne samo zaposlene žene, nego i muškarci. Na taj način izvaninstitucionalna pomoć u kući bit će omogućena za gotovo 2100 starijih sugrađana.

“Ne samo da preveniramo institucionalizaciju, posebice ovdje u Slavoniji, nego omogućavamo zaista kvalitetnu socijalnu uslugu, na način da ljudi koji su dobili priliku za posao pomognu našim starijima u njihovim svakodnevnim kućanskim poslovima, i sve ono što čini život ugodniji u njihovom domu”, dodao je ministar Piletić. 

Također, ministar je u sklopu radnog posjeta u Požeško-slavonskoj županiji u Pleternici dodijelio dva ugovora vrijedna više od 1,6 milijuna eura za provođenje programa Zaželi.  Kroz provođenje projekata omogućit će se zapošljavanje 33  žena ili muškaraca koje će pružati uslugu potpore i podrške za gotovo 200 osoba starijih i osoba s invaliditetom.