OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Održana 5. sjednica Odbora za praćenje Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.


Održana 5. sjednica Odbora za praćenje Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Zagreb, 17. svibnja 2024. – U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačkog tijela Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. (PULJP) održana je 5. sjednica Odbora za praćenje Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.  

Sjednicom Odbora za praćenje ispred Ministarstva predsjedao je državni tajnik, g. Ivan Vidiš. 

Uz državnog tajnika i ravnatelja Uprave za upravljanje operativnim programima EU, g. Vicka Mardešića, na sjednici su sudjelovali predstavnici Europske komisije, članovi/ice odbora, predstavnici/ice tijela državne i javne uprave, predstavnici/ice socijalnih i gospodarskih partnera, predstavnici/ice civilnoga društva, predstavnici/ice pravobraniteljskih institucija te ostali partneri u provedbi Programa. 

Na 5. sjednici Odbora za praćenje, između ostalih tema, predstavljen je pregled napretka provedbe u okviru PULJP-a uz osvrt na napredak pripreme Godišnjeg plana objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2024. godinu, a zatim su predstavljeni prognoza plaćanja i financijski pregled provedbe PULJP-a te je članstvo informirano o statusu ispunjenosti Uvjeta koji omogućuju provedbu. Na ovoj sjednici članstvo je imalo priliku ugostiti predstavnike Korisnika, odnosno, gđu Renatu Đurašin iz Općine Orle i gđu Martinu Topalović voditeljicu projekata Zaželi Općine Orle, koja je i prezentirala iskustva provedbe iz perspektive Korisnika bespovratnih sredstava. U nastavku sjednice predstavljen je napredak vezan uz provedbu operacija od strateške važnosti te je predstavljeno izvješće Koordinatorice za nediskriminaciju o slučajevima nepoštivanja i pritužbama na prava iz Povelje EU o temeljnim pravima i Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. 

Kao nastavak primjene prakse u radu Odbora za praćenje u razdoblju 2021.-2027., odnosno, tematsko predstavljanje policy okvira, g. Dario Baron, ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavio je pregled politika vezanih uz situaciju te planirane aktivnosti u okviru tržišta rada. 

Glavni zaključci i odluke donesene tijekom predmetne sjednice bit će dijelom Zapisnika koji će se javno objaviti na internetskim stranicama Europskog socijalnog fonda plus.