OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Održana konferencija „ESF + za vještine budućnosti“


Održana konferencija „ESF + za vještine budućnosti“

U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak, 15. prosinca 2023. održana je konferencija „ESF + za vještine budućnosti” na kojoj su sudjelovali ministar Marin Piletić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i povjerenik EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Europska komisija proglasila je 2023. godinu Europskom godinom vještina. Konferencija, podržana od strane Europskog socijalnog fonda Plus (ESF+) bila je usmjerena na ključnu ulogu razvoja vještina u poticanju gospodarskog rasta, socijalne uključenosti i stvaranja održivog zapošljavanja diljem Europe.

Ministar Piletić istaknuo je važnost stvaranja novih radnih mjesta uz razvijeno i uređeno tržišta rada, koje će omogućiti dostojanstven rad za sve radnike, a ujedno poslodavcima i gospodarstvu osigurati kvalitetnu radnu snagu.

Naglašena je i važnost cjeloživotnog obrazovanja i uvedenog sustava vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba za zelene i digitalne vještine uz očekivani nastavak ulaganja u vještine sve do 2030. godine koristeći sredstva ESF+.

Čvrsto vjerujemo kako ćemo dostići naš cilj, a to je da najmanje 55 posto svih odraslih osoba u Hrvatskoj sudjeluje u cjeloživotnom obrazovanju, odnosno unaprijeđenu vlastitih vještina i kompetencija“, zaključio je ministar Piletić.

Događaj je okupio sudionike iz različitih područja, donositelje politika, poslodavce, socijalne partnere, obrazovne stručnjake i predstavnike različitih interesnih institucija.

Uz zanimljivu panel raspravu na temu povezivanja obrazovanja s novim promjenama na tržištu rada analiziran je i potencijal transnacionalne suradnje u području vještina u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).