OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Održan 8. Godišnji forum Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju


Održan 8. Godišnji forum Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju

24. svibnja 2023. u Sarajevu je održan 8. Godišnji forum Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine Strategijom (EUSAIR) i Jadransko-jonskom inicijativom (JJI). Počevši od 1. lipnja 2023. Republika Hrvatska preuzima predsjedanje EUSAIR Strategijom i JJI inicijativom kojim povodom je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudjelovao na spomenutom događanju. Povodom predsjedanja ministar je najavio nastavak suradnje država i u novom, petom području Strategije vezano za socijalna pitanja. Upravo je peti cilj odnosno stup suradnje usmjeren u područje zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja.

Strategija Europske unije za jadransku i jonsku regiju pokrenuta je u listopadu 2014. godine, a uključuje četiri države članice (Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju) te Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i San Marino. EUSAIR se nadovezuje na 20-godišnju suradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Europske komisije iz studenoga 2012. godine.

Tijekom 8. Godišnjeg foruma održana je I prezentacija te panel rasprava u okviru kojeg je predstavnica Upravljačkog tijela Europskog socijalnog fonda Plus, Naida Mekić predstavila prijedlog potencijalnih aktivnosti/ciljeva petog stupa temeljem prethodno provedenih radionica s relevantnim dionicima.

Daljnji rad na uvođenju petog stupa nastavit će se u okviru hrvatskog predsjedanja koje započinje 1. lipnja 2023. godine.