OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Dan Europe obilježen i u Zagrebu


Dan Europe obilježen i u Zagrebu

Proslava Dana Europe koja se održava svake godine 9. svibnja, obilježena je i u Zagrebu. U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te suorganizatore Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstva država članica EU, kao partneri sudjelovali su i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Agencije za mobilnost i programe EU, Instituta za inovacije, Udruženja obrtnika grada Zagreba i 4 obrtničke škole.

Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koji se obratio prisutnima, ističući pritom značaj našeg desetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji, važnost uvođenja eura i ulaska u Schengen, događaj su podržali  i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te državni tajnik Ivan Vidiš.

Europska unija proglasila je 2023. godinu Europskom godinom vještina čija je nacionalna kontakt točka upravo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, što je i ključna tema ovogodišnje proslave Dana Europe. Cilj je poticati konkurentnost, suradnju i talenat vodeći pritom računa o ulaganjima u osposobljavanje i usavršavanje, vještinama relevantnim za potrebe tržišta rada, povezivanje ambicija i vještina ljudi s prilikama na tržištu rada i širenje mogućnosti učenja i mobilnosti.

Na Europskom trgu održan je i niz radionica i kvizova, predstavljene su vještine strukovnih škola, kao i zanimljivosti pojedinih država članica EU. Festival je podržalo i Upravljačko tijelo izložbenim štandom uz podršku ostalih Tijela sustava Europskog socijalnog fonda plus.