OTVOREN POZIV!

Pomoćnici u nastavi, faza VI
Za osnivače osnovnih i srednjih škola
Podnošenje prijava od 21. kolovoza 2023.

Posjet projektima sufinanciranim sredstvima ESF-a i FEAD-a


Posjet projektima sufinanciranim sredstvima ESF-a i FEAD-a

U četvrtak, 4. svibnja 2023. godine u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačkog tijela Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. održan je posjet projektima sufinanciranim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

U posjetu su uz predstavnike Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sudjelovali i predstavnici Europske komisije i drugih tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda.

U okviru posjeta FEAD projektima posjećen je Caritas zagrebačke nadbiskupije, koji sa svoja tri provedena projekta, a u okviru više faza Poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ ima bogato iskustvo u provedbi i iskorištavanju sredstava FEAD-a. Tijekom posjeta razmijenjena su iskustva provedbe te prijedlozi unaprjeđenja suradnje i razvoja usluga pomoći socijalno ugroženim osobama kroz buduće projekte.

Kao primjer projekata sufinanciranih sredstvima ESF-a posjećen je STEM sajam u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, koji su organizirali Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Tijekom  STEM sajma  predstavljeni su dosadašnji rezultati provedbe osam projekata ugovorenih u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“.  Poziv je usmjeren na unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a, suradnju organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija na području popularizacije STEM-a te povećanju broja aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djecu i mlade.

Na sajmu su svoje projekte predstavili Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Gradionica, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), Institut za popularizaciju znanosti, Udruga Profesor Baltazar, Savez Društva naša djeca Hrvatska, Institut za razvoj i inovativnost mladih i Udruga Zelene i Plave Sesvete.