U Ravnoj Gori potpisano deset novih ugovora za „Zaželi“, vrijednih više od 27 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, uručio je jučer u Ravnoj Gori deset ugovora za program zapošljavanja žena „Zaželi“ ukupne vrijednosti 27.853.235,84 HRK. Na svečanoj dodjeli ugovora, uz ministra, sudjelovale su i državne tajnice Majda Burić i Katarina Ivanković Knežević te zamjenica općinskog načelnika Sandra Crnković Jurković.

zazeliravnatri

Govoreći o važnosti projekta „Zaželi“ ministar je kazao da je riječ o najvećem projektu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava financiranog iz ESF-a, u okviru kojeg su osigurana sredstva za zapošljavanje više od sedam tisuća žena koje će skrbiti za oko četrdeset tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.

„Vrijednost do sada potpisanih ugovora veća je od 650 milijuna kuna. Projekt „Zaželi“ predstavili smo i povjerenici EK za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen te je istaknut kao projekt dobre prakse, a nekoliko je europskih zemalja, poput Irske i Austrije, pokazalo interes za projekt“, istaknuo je ministar i spomenuo da će se na jesen pristupiti izradi održivosti tog projekta kako bi onima najboljima omogućili trajno zapošljavanje na tržištu rada.

Ministar je pojasnio je „Zaželi“ jedan od projekata Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kojim se želi potaknuti zapošljavanje te da je ove godine izdvojeno rekordnih 2,5 milijardi kuna od čega je 1,6 milijardi kuna osigurano za mjere aktivne politike zapošljavanja.

zazeli ravna jed

Posebno je istaknuo da je povećana naknada za samozapošljavanje, da je omogućena veća konkurentnost, da se ulaže u lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja u okviru kojih će se dodijeliti oko 2 milijuna kuna po županiji za klubove za mlade i projekte lokalnih partnerstva.

Osvrnuo se i na rast gospodarstva i zaposlenosti, ustvrdivši da je u Hrvatskoj zabilježena najniža stopa nezaposlenosti, a da je istovremeno, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu zabilježena 71 tisuća zaposlenih više u odnosu na isto razdoblje lani.

„Pratit ćemo provedbu vaših projekata, želimo da „Zaželi“ zaživi jer ovakvi projekti doprinose razvoju lokalnih zajednica“, zaključio je ministar Pavić.

Državna tajnica Majda Burić osvrnula se je na brojne projekte koje ova Vlada provodi kako bi doprinijela ravnomjernom razvoju svih krajeva Republike Hrvatske, posebno istaknuvši paket zakonskih prijedloga vezanih uz potpomognuta područja, brdsko-planinska područja i otoke, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, a koji će omogućiti bolji razvoj Gorskog Kotara.

Državna tajnica Katarina Ivanković Knežević osvrnula se na provedbu programa „Zaželi“ u okviru kojeg je već zaposleno oko tri tisuća žena, posebno istaknuvši njegovu važnost u podizanju kvalitete života starijih osoba i osoba u potrebi.

Popis potpisanih ugovora:

  1. “Snaga pomoći“ – GRAD ĐURĐEVAC, projekt vrijedan 2.320.031,62 HRK (Koprivničko – križevačka županija)
  2. “Pomoć zajednici – Zaželi“ – OPĆINA JOSIPDOL, projekt vrijedan 3.251.950,00 HRK (Karlovačka županija)
  3. “Zaželi na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik“ – HRVATSKI CRVENI KRIŽ, GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA OZALJ, projekt vrijedan 2.034.345,66 HRK (Karlovačka županija)
  4. “Bolja budućnost – moja budućnost!“ – OPĆINA RAVNA GORA, projekt vrijedan 1.778.087,30 HRK (Primorsko-goranska županija)
  5. “Starimo zajedno” – GRAD ČABAR, projekt vrijedan 2.409.478,50 HRK (Primorsko-goranska županija)
  6. “Zapošljavanje žena na području Gospića“ – GRAD GOSPIĆ, projekt vrijedan 4.767.796,32 HRK (Ličko-senjska županija)
  7. “Zaželi na području grada Ogulina i općina Tounj i Saborsko“ – HRVATSKI CRVENI KRIŽ, GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA OGULIN, projekt vrijedan 2.505.836,88 HRK (Karlovačka županija)
  8. “Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ – OPĆINA PETRIJANEC, projekt vrijedan 2.179.443,20 HRK (Varaždinska županija)
  9. “Solidarnost na djelu“ – OPĆINA DONJI KUKURUZARI, projekt vrijedan 4.157.666,36 HRK (Sisačko-moslavačka županija)

10.“Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Općine Kravarsko“ – OPĆINA KRAVARSKO, projekt vrijedan 2.448.600,00 HRK (Zagrebačka županija)