U Vukovaru održana konferencija „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda – Socijalno uključivanje“

U Vukovaru održana konferencija „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda –  Socijalno uključivanje“

Vukovar, 25. rujna 2015. godine – U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održana je konferencija „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda – Socijalno uključivanje“ u Vukovaru, u Hotelu Lav.

Ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med. otvorio je konferenciju s nekoliko osnovnih općih informacija o Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali i širem kontekstu Europskog socijalnog fonda.

Republika Hrvatska će kroz niz različitih aktivnosti unutar ESF-a, obuhvatiti više od 160 tisuća nezaposlenih osoba. Za razdoblje 2014.-2020. definiran je financijski okvir te alokacija za Operativni program učinkoviti ljudski potencijali iznosi 1,85 milijardi eura dok za prioritetnu os socijalno uključivanje iznosi više od 385 milijuna eura“, izjavio je ministar Mirando Mrsić.

Brojni sudionici konferencije i članovi organizacija civilnog društva, socijalnih partnera, javne uprave i pravosudnog sustava dobili su važne informacije o mogućnostima koje se pružaju u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. u području Prioritetne osi 2. „Socijalno uključivanje“.

Ciljevi prioriteta usmjereni su na potporu socijalno osjetljivim skupinama koje se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju, kao i na razvoj socijalnih usluga u zajednici koje doprinose općoj zapošljivosti. Ovaj prioritet također ima za cilj unaprjeđenje mogućnosti zapošljavanja i promicanje usklađivanja rada i obiteljskog života kroz razvoj novih i poboljšanje kvalitete postojećih socijalnih usluga u zajednici.

Ministar Mirando Mrsić naglasio je kako je područje socijalnog uključivanja posebno izazovno zbog velikih potreba i velikog broja uključenih dionika te rekao da će se posebice voditi računa o razlikama u razvijenosti među županijama jer neke od županija, pa tako i Vukovarsko-srijemska, imaju slabije socio-ekonomske pokazatelje i veće stope siromaštva.

U okviru konferencije predstavnici zemalja članica Europske unije predstavili su primjere dobre prakse zemalja članica Europske unije i razmijenili mišljenja i iskustva sa sudionicima konferencije.