U Splitu i Opatiji održan seminar „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“

Održavanjem seminara „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“ 18. ožujka 2015. u Splitu i 20. ožujka u Opatiji, obilježen je početak provedbe Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ u Republici Hrvatskoj. Seminari su dio projekta “Priprema projekata i podrška ESF korisnicima” kojeg provodi WYG International, a čiji je glavni partner u projektu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Tijekom seminara „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“ predstavljen je Operativni program kao i primjeri projekata koji predstavljaju najbolje primjere iz prakse iz zemalja članica Europske unije. Svi sudionici  saznali su i brojne informacije o Europskom socijalnom fondu i mogućnostima za korištenje sredstava iz tog fonda.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić pozvao je sve zainteresirane da pripremaju projekte kako bi Hrvatska što bolje iskoristila 14 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) koliko joj je Europska komisija namijenila do 2020. godine. Također je istaknuo kako će Hrvatskoj u tom razdoblju biti na raspolaganju 550 milijuna eura za zapošljavanje, 500 milijuna eura za obrazovanje i znanost, 450 milijuna eura za socijalne potrebe i 180 milijuna eura za javnu upravu.

Vjerujem da mi u cijelosti možemo iskoristiti ta sredstva, ali najprije moramo napraviti programe koji će pokazati da im je cilj podizanje kvalitete obrazovanja, smanjenje siromaštva, povećanje zaposlenosti i stvaranje dodane vrijednosti koja će podizati kvalitetu življenja u Hrvatskoj“, izjavio je ministar Mrsić.

S obzirom da provedba Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. pruža veliku priliku, ali i predstavlja važan izazov za mnoge institucije i organizacije koje se bave područjem zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja i dobrog upravljanja, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odlučilo je na ovaj način informirati što je više moguće potencijalnih korisnika i motivirati buduće prijavitelje da što prije započnu s pripremom svojih projekata.

Projekti financirani od strane Europskog socijalnog fonda usmjereni su na velike grupe ljudi. Cjelokupni cilj ovih projekata je pomoći ljudima poboljšati njihovu trenutnu poziciju na tržištu rada kroz zapošljavanje i samozapošljavanje. Zbog toga su nezaposleni i oni kojima prijeti opasnost od socijalne isključenosti te osobe s invaliditetom, najvažnije ciljane skupine ovih projekata. Europski socijalni fond također pomaže mladima na ulasku u tržište rada, učenicima i studentima kako bi stekli što bolje obrazovanje koje će im donijeti prijeko potrebne vještine i sposobnosti neophodne na tržištu rada.

Opatija

Split