U Zagrebu održana međunarodna konferencija “Društvena poduzeća za radnu integraciju u EU”

imgp8267

ZAGREB – U ponedjeljak, 24. listopada 2016 u Kući Europe u Zagrebu održana je međunarodna konferencija “Društvena poduzeća za radnu integraciju u Europskoj uniji”. Konferenciju su zajednički organizirali ACT Grupa, Europska mreža društvenih poduzeca za radnu integraciju – ENSIE, British Council Hrvatska i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, uz podršku Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je okupila društvene poduzetnike, predstavnike/ice zaštitnih radionica, organizacija civilnog društva koje se bave radnom integracijom te predstavnika/ica državnih institucija.

U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava sudionicima se uvodno obratio Luka Rajčić, voditelj Službe za programiranje i projekte iz nadležnosti MRMS-a koji je naveo kako je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Prioritetne osi 2. Socijalno uključivanje, Specifičnog cilja 9.v.1. Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih zaposlenika predviđena  alokacija u iznosu preko 37 milijuna eura za financiranje niza projekata kojima će biti potican razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

“Do kraja ovog programskog razdoblja, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava planira raspisivanje oko 10 poziva koje za cilj imaju stvaranje sustavne podrške za ovaj specifičan oblik poslovanja.” – istaknuo je Luka Rajčić.

U narednom razdoblju, krajem 2016. godine i početka 2017. godine Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava planira objavljivanje još 3 poziva: “Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije” ukupne vrijednosti 1,854 milijuna kuna, “Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo I” ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna te “Uspostava institucionalnog i zakonodavnog okvira za razvoj društvenog poduzetništva” ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna.

Tijekom Konferencije zaključeno je kako su u kontekstu provedbe Nacionalne strategije za razvoj društvenog poduzetništva 2015-2020 očekivanja optimistična za 2017. godinu zahvaljujući činjenici kako će konkretne mjere biti podržane osiguranim financijskim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. Institucionalni dionici i donositelji odluka na nacionalnoj i lokalnoj/regionalnoj razini trebaju osigurati te preduvjete, a društveni poduzetnici i organizacije civilnog društva imaju ulogu na to ih podsjećati.

imgp8257  imgp8304